+373 (022) 54-28-70 teologie.ortodoxa@gmail.com

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Izmail 46

Comemorarea poetului Grigore Vieru la Cimitirul central din Chișinău

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii și Zilei comemorării poetului Grigore Vieru în Republica Moldova, miercuri, 14 februarie 2024, având binecuvântarea părintelui director al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Ierarh Gavriil” din Chișinău, PC arhimandrit Nectarie, Senatului Elevilor Seminarului Teologic Ortodox, în coordonare cu părintele prof. Alexandru Comendant și profesoara de Limba și literatura română, Dna Liliana Cugut, au organizat în colaborare cu Școala Primară Nr. 88 și Biblioteca Maramureș din Capitală oficierea unei panihide la mormântul poetului Grigore Vieru, care se află în Cimitirul central al Capitalei.
În acest sens, participanții la evenimentul comemorativ au adus omagiu cu depunere de flori, după care elevii Seminarului Teologic Ortodox au recitat și au cântat versuri din opera poetului, iar elevii Școlii primare nr. 88 au venit cu un recital de poezii scrise de poetul nobleței sufletești.
După încheierea evenimentului, elevii seminariști au vizitat mormintele preoților Alexandru Cristea și Alexei Mateevici, unde au meditat împreună cu dascălii lor la viața, activitatea și importanța acestor slujitori pentru istoria Bisericii și a neamului nostru.
Scurt istoric:
Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni.
Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului și a fost decorat cu Ordinul Republicii. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia.
S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.
În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din Capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.
Biroul de presă al ATOM

Leave a Reply