+373 (022) 54-28-70 teologie.ortodoxa@gmail.com

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Izmail 46

Sfinții Trei Ierarhi, prăznuiți la Academia de Teologie Ortodoxă, cu ocazia hramului

De sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic, Școlile teologice din Moldova: Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Irh. Gavriil” din Chișinău, împreună cu biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, și-au celebrat hramul.

Luni, 12 februarie 2024, zi în care Biserica dreptslăvitoare face pomenirea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, сu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Episcop Filaret de Căpriana, Vicar mitropolitan, a poposit la Academia de Teologie Ortodoxă din Chișinău. 
Sărbătoarea Hramului Academiei de Teologie Ortodoxă și a bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” a debutat cu Slujba Privegherii din seara din ajunul sărbătorii, iar în ziua praznicului, Preasfințitul Episcop Filaret de Căpriana a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta instituției de învățământ, în prezența conducerii instituției de învățământ teologic universitar, PC Arhim. Nectarie Gherman, Prorector pentru studii, Dlui Nicolae Ionichi, Prorector pentru management instituțional, Pr. Ierom. Macarie Crudu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, a părinților profesori, soborului preoțesc și diaconesc, cadrelor didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă și Seminarului Teologic Ortodox, studenților, elevilor seminariști și a credincioșilor prezenți în număr mare la slujba praznicală.
Răspunsurile liturgice la Slujba Privegherii și la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Irh. Gavriil”, condus de dl prof. Dimitrian Albot și de Corul bărbătesc al mănăstirii Horăști, condus de dl prof. Marcel Roșca.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul, împreună cu soborul slujitorilor, a oficiat un Tedeum de mulțumire lui Dumneeu pentru toate cu ocazia hramului Academiei de Teologie Ortodoxă și a bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”, după care a rostit un cuvânt de zidire sufletească, prilej cu care a apreciat activitatea academică și lucrarea duhovnicească a conducerii și a dascălilor instituției de învățământ teologic universitar.
Totodată, Preasfinția Sa a transmis conducerii instituției, corpului didactic și studențesc mesajul de felicitare și binecuvântare al ÎPS Mitropolit Vladimir, Rector al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, urându-le tuturor să fie misionari adevărați ai Bisericii lui Hristos și să propovăduiască cu neînfricare Adevărul mântuitor al Evangheliei Sale.
La rândul său, prorectorul ATOM, PC Arhim. Nectarie a mulțumit ierarhului pentru prezența și slujirea arhierească în această zi importantă pentru Școlile teologice din țara noastră, menționând că atât dascălii, cât și studenții și elevii Școlilor teologice, rămân ascultători Bisericii și Înaltpreasfinției Sale, ÎPS Părinte Mitropolit Vladimir, gata fiind a-i urma îndemnul și povața părintească spre propășirea credinței și mărturisirea ei în lumea de astăzi.
Programul sărbătorii ocrotitorilor învățământului teologic s-a încheiat cu o agapă duhovnicească oferită de către conducerea Școlilor teologice tuturor celor prezenți la prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi.
Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.
Cei trei ierarhi sunt serbaţi împreună la data de 30 ianuarie, încă din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), în urma unei minuni. În vremea aceea, se pornise o dispută despre care este mai mare dintre cei trei. Pentru a pune capăt acestor dispute, Dumnezeu a rânduit ca printr-un episcop, Ioan al Evhaitelor, în urma unei vedenii în vis, să facă această propunere, toţi să fie serbaţi în aceeaşi zi, deoarece în cer sunt egali şi în unitate. Astfel, în anul 1084 s-a hotărât ca data de 30 ianuarie să fie ziua de cinstire comună a celor trei ierarhi.
Biroul de presă al ATOM

Leave a Reply