Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Izmail 46
Seminarul Teologic Ortodoxă (în continuare STO) este o subdiviziune a Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, care pregăteşte elevii la nivel liceal şi este creat conform deciziei Sinodului Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova în cadrul Instituţiei religioase Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, cu scopul desfăşurării activităţii de instruire, avînd drept obiectiv major formarea unor personalităţi creative, capabile să-şi realizeze intregul potenţial de aptitudini şi capacităţi intelectuale şi spirituale şi să contribuie astfel la redresarea culturii spirituale a poporului nostru crestin ortodox.
Activitatea este organizată şi se desfăşoară în baza prevederilor Legii privind cultele religioase şi părţile lor componente, ale actelor normative elaborate de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în baza deciziilor Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove şi ale consiliului de administraţie a STO.
STO este Instituţia de învăţămînt secundar general care asigură elevilor o pregătire de cultură generală şi teologică de bază, necesară pentru continuarea studiilor în învăţămîntul superior, la specialităţile umanistice şi cele teologice. Învăţămîntul liceal se organizează ca învăţămînt de zi, durata învăţămîntului este de 3 ani (clasele X-XII).
Studiile se desfăşoară în limba română.
Admiterea la STO se face prin concurs, care se desfăşoară în baza regulamentului elaborat de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, în baza deciziilor Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove şi ale consiliului de administraţie a STO. Studiile se încheie cu examenul de bacalaureat, care se desfăşoară în conformitate cu regulamentul elaborat de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.
La promovarea examenului de bacalaureat, absolvenţii obţin diploma de bacalaureat, care conferă dreptul de înmatriculare în învăţămîntul superior. La promovarea examenelor pentru discipiinele teologice, absolvenţii obţin un certificat de studii teologice incomplete, aprobat de Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove.
În cadrul Instituţiei religioase există unul sau cîţiva părinţi duhovnici – îndrumători spirituali ai studenţilor şi elevilor teologi;
Părintele duhovnic pregăteşte studenţii şi elevii pentru primirea Sf. Taine; organizează cicluri de meditaţii duhovniceşti cu studenţii sau elevii;
Preotul duhovnic îndeplineşte următoarele sarcini:
Prezintă Organelor Administrative calificativele studenţilor şi elevilor pentru purtare şi frecvenţa la Biserică, întocmeşte caracteristica studenţilor şi elevilor absolvenţi;
Republica Moldova
mun. Chişinău, str. Ismail 46
e-mail: semiteolog@gmail.com
Director Arhimandrit Nectarie GHERMAN
Director adjunct învăţămînt Prof. grad. I, Dr. Rodica SLIVCA
Arhimandrit Nectarie GHERMAN
Director al Seminarului Teologic Ortodox din Chișinău
Prof. grad. I, Dr. Rodica SLIVCA – Director adjunct învăţămînt
al Seminarului Teologic Ortodox
Prot. Victor CERESEU – Preot spiritual
Prof. tipic, gr. didactic II