+373 (022) 54-28-70 teologie.ortodoxa@gmail.com

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Izmail 46

Arta în Moldova

În cadrul disciplinei „Arta Creștină” fiind coordonator, președintele, sectorului sinodal Construcţii, Restaurări, Pictură și arhitectură bisericească, din cadrul Mitropoliei Moldovei și a Chișinăului,  prot. mitr.  Manole  Brihuneț, studenții anului IV, au vizitat, bisericile  „Înălțarea Domnului”,  „Buna Vestire” ,   „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, Sf. Împărat Constantin și Elena” din Chișinău  dar și  bisericile din Goian și Hrușova.

Ajunși la locurile de destinație, am fost contemplați de amprenta acestora, de  bogăția, obiceiurile și de cultura zonei; unde preoții parohi,  își slujesc viața Lui Hristos, împreună cu băștinașii de origine.

La rândul său, preoții parohiei ne-au relatat , istoria de dezvoltare complexă, implicit pe plan arhitectural , inerent Bisericilor și a localităților respective, ce este primordial educației actuale.

De asemenea am vizitat diverse muzee și galerii,cum ar fi: Muzeul Național de   Etnografie și Istorie Naturală, expoziția cu genericul „Prin jertfă spre Înviere”, autor  prot. mitr. Manole Brihuneț;

Centru Expozițional „Constantin Brâncuși”, expoziția  de artă plastică cu tematica „Hristos a Înviat” ediția II, care se organizează cu concursul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova și a sectorului sinodal „Arhitectură și Pictură Bisericească”, inițiator acestei expoziție  fiind prot. mitr. Manole Brihuneț.

În cadrul deschiderii expoziției, Preasfințitului Ioan, Episcop de Soroca a binecuvântat, acest eveniment, și a înmânat, diplome de mențiune, din partea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove;

Muzeul național al literaturii „Mihail Cogălniceanu”, unde directorul acestei instituții, domnul Vasile Malanețchi, ne-a relatat detaliat, viața impresionantă a marelui  poet și preot Alexei Mateevici.

Moldova este o țară mult interesantă, cu tradiții indubitabile , cultură bogată,  folclor extins , patrimoniu de preț turistic, și  zone frumoase, ce se deosebesc prin specificul său… toate acestea reprezintă  „Republica Moldova” pentru trecut , dar și la momentul cotidian.

Credem că reflectarea istoriei a Moldovei, este importantă datorită învățăturilor  care se pot prelua din experiențele generațiilor trecute, și pentru cunoașterea consecințelor inerente, asupra acestei țări din prezent,  dar mai ales, pentru că oferă Moldovenilor identitatea sa, fără de care nu ar putea exista actualitatea moldovenească .

Cu coordonarea prot. mitr. MANOLE Brihuneț, articol realizat de Alexandru GUZUN.

Leave a Reply