+373 (022) 54-28-70 teologie.ortodoxa@gmail.com

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Izmail 46

Colaborarea dinte Teologie si Medicina. Curs de bioetică în cadrul disciplinei Morala Creștină

Pe data de 10 noiembrie 2019, studenții ciclului II de la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova au avut ocazia să viziteze Catedra de Filozofie și Bioetică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, unde au ascultat un curs susținut de către Prof. Conf. Gramma Rodica. Acest eveniment a fost organizat de către Prot. Grigore Costin, căruia i se aduc sincere mulțumiri, care a avut ca scop să familiarizeze tinerii teologi cu problemele societății contemporane legate de progresul științific din medicină.

La curs s-a ridicat problema bioeticii, ceea ce înseamnă morală a științei în general și a medicinei în special față de organismele vii, atât la nivel global, cât și la nivel național. Au fost abordate teme legate de genetică, eutanasie, însămânțare artificială, avorturi și transplant de organe, ținând cont de toate consecințele acestor practici, pozitive atât timp cât sunt îndreptate spre ajutorul omului, dar și negative, atunci când știința depășește normele morale și dă naștere unor probleme grave de ordin social, biologic și juridic. Posibilitățile științei sunt foarte mari, dar oare este necesar ca omul să se implice în procesele pe care nu le poate controla, fără a ști care vor fi consecințele? Oare are dreptul știința să decidă viața altor oameni, cine va trăi iar cine va muri? Până unde are voie să se implice știința? – aceste întrebări au fost ridicate în cadrul cursului prezentat, lăsându-i îngândurați pe toți participanții.

Introducerea în bioetică este foarte importantă pentru fiecare om în parte pentru a conștientiza care este prețul unei vieți și de ce viața unui individ ar cântări mai mult decât viața altuia? Însă pentru teologi, cunoașterea bioeticii are importanță deosebită. Teologii, clerul bisericesc constituie baza morală a societății. Teologii sunt cei care pot să contribuie la educarea societății în ceea ce ține de moralitate, și tot ei pot să contribuie la crearea unei baze juridice a statului pentru a impune niște limite clare ce țin de atribuțiile științei medicale – atât de selective cu viețile oamenilor. Fiecare om este responsabil de societatea în care trăiește. În mâinele fiecărui dintre noi este viața viitoarelor generații, care pot fi distruse doar cu simpla nepăsare.

Mulțumiri pentru timpul oferit și cursul predat, aduse doamnei:

 Gramma Rodica

Sincere mulțumiri pentru organizarea acestui eveniment interesant și util aduse profesorului:

Prot. Grigore Costin

 

 

Articol elaborat de studentul ciclului II, anul I,

la Specialitatea de Teologie și Asistență Socială

Nicu Ion.

© USMF citește mai mult pe https://usmf.md/ro

 

Leave a Reply