+373 (022) 54-28-70 teologie.ortodoxa@gmail.com

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Izmail 46

Parastas pentru vrednicului de pomenire Arhimandrit Ermoghen (Adam)

În data de 12 noiembrie 2020, la capela studențească din incinta institutiei, s-a săvârșit slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Părinte Arhimandrit Ermoghen (Adam) — unul dintre fondatorii învățământului teologic contemporan din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, duhovnic și profesor de Liturgică la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, dar și autor al mai multor titluri de literatură teologică. 

 La finele slujbei prot. Mihail Vicol s-a adresat cu un cuvânt către cei prezenți vorbind despre contribuția vrednicului de pomenire Arhimandrit Ermoghen la formarea atâtor pleiade de slujitori din istoria contemporană a Bisericii noastre, mulțumind și fiilor duhovnicești ai regretatului Părinte că nu îl uită în sfintele rugăciuni.

Arhimandritul Ermoghen (Adam) — unul dintre fondatorii învățământului teologic contemporan din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, duhovnic și profesor de Liturgică la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, autor al mai multor titluri de literatură teologică, s-a născut la 6 august 1929 în s. Boldurești, r. Ungheni.

Aboslvește pe rând Seminarul Teologic din Sankt Peterburg (1959), Academia Teologică din Sankt Peterburg (1963), aspirantura la Academia Teologică din Moscova (1964). Este hirotonit în treapta de diacon la 7 ianuarie 1965, iar în cea de preot la 1 ianuarie 1976. În anul1976 este numit cleric al Catedralei „Sf. M. Mc. Teodor Tiron” din Chișinău.

În anii 1980 și 1985 este decorat de către Preafericitul Patriarh Pimen al Moscovei și al Întregii Rusii cu Paliță și respectiv cu Cruce cu Pietre Scumpe. Din anul 1980 este membru al comisiei de traducere a cărților liturgice în limba română. Printre cele mai importante decorații și funcții pe care le primește de-a lungul slujirii preoțești:

La 23 octombrie 1999, prin decretul ÎPS Mitropolit Vladimir, Arhimandritul Ermoghen (Adam) este numit membru al Comisiei pentru examinarea și cercetarea candidaților la hirotonie în treptele de diacon și preot.

La 14 iunie 2000, Mitropolitul Vladimir îl decorează pe Arhim. Ermoghen cu dreptul de a sluji cu Ușile Împărătești deschise până la „Tatăl nostru” și cu dreptul de a purta cea de a doua Cruce cu Pietre Scumpe. La 16 octombrie 2007, printr-un Decret Mitropolitan, Preacuvioșia Sa este numit duhovnic al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova și responsabil de capela Academiei, cu hramul „Sf. Trei Ierarhi”.

La 11 decembrie 2007, în cadrul Liturghiei săvârșite la biserica „12 apostoli” din or. Capernaum, Israel, Părintele Ermoghen, primește cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir dreptul de a purta Toiag.

Leave a Reply