+373 (022) 54-28-70 teologie.ortodoxa@gmail.com

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Izmail 46

Perelinaj la mănăstirile din Republica Moldova

În data de 20 mai 2019  Centrul Misionar Ortodox „CUVIOSUL ANATOLIE TIHAI” a organizat un  perelinaj la mănăstirile din  Republica Moldova, TIGĂNEȘTI, CURCHI, TABĂRA și HIROVA.

La perelinaj au participat, membrii a religiei musulmane și a religiei creștine (comunități neoprotestante și a unificării).

Prima excursie a fost la mănăstirea ȚIGĂNEȘTI,  acolo unde părintele Ignat, (monah al mănăstirii), printre altele ne-a istorisit despre aceasta că datează din anii 1725, iar în  timpul invaziilor tătare,  în mănăstire se ascundeau Ortodocșii din apropiere.

Următoarea vizită a fost la Mănăstirea CURCHI  unde cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcop de Orhei, vicar Mitropolitan, părintele Paisie (monah al mănăstirii), ne-a prezentat  locașul monahicesc. Ulterior, părintele Augustin, (ieromonah al mănăstirii), a susțitut o conferință cu tematica ,,Monahul, îngerul din Rai”,    vorbind implicit despre viața în  mănăstirea Curchi.

Mănăstirea TABĂRA ce  fost înființată în anul 1779 (potrivit altor surse în 1784)  a fost următoarea destinație la care am ajuns. Maica Minodora, stareța mănăstirii Țigănești, ne-a întâlnit, prezentându-ne cele două  biserici de pe teritoriul mănăstirii. Ea ne-a relatat că până în anul 1815 mănăstirea a fost una de călugări. Ulterior, la ordinul mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, a fost  aduse maici de la schitul desființat „Fântăna Doamnei”. În anii 1960 mănăstirea a fost închisă de către autoritățile sovietice. Maicile au rămas în căsuțele de pe teritoriul mănăstirii. În 1989 mănăstirea a fost redeschisă.

După ce am vizitat mănăstirea Tabăra, am parcurs  distanța până la mănăstirea HIROVA.

Părintele duhovnic al mănăstirii Hirova, ne-a istorisit că  mănăstirea a fost întemeiată în anul 1805 ca mănăstire de călugărițe, de către Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, pe locul unui schit de căugări. Anume călugărițele de la schitul Hârtop, au construit o biserică din lemn, iar în anul 1836 în locul bisericii din lemn este construită biserica din piatră.

În anul 1865, se zidește biserica de iarnă și trapeza mănăstirii. În anul 1959 mănăstirea a fost închisă de sovietici pe când era compusă din 190 de maici și un preot duhovnic. Mănăstirea avea multe averi: terenuri, turme de animale, beciuri, trapeză ș.a., care  s-au confiscat de către sovietici. Mănăstirea este redeschisă în anul 1990.

Centrul Misionar Ortodox „ARHIMANDRITUL ANATOLIE TIHAI”, a organizat aceast perelinaj și această  excursie pentru a prezenta viața în Ortodoxie, pentru a promova în practică, trăirea prudentă prin legile Lui Dumnezeu fiind Cu Dumnezeu și În Dumnezeu. 

CENTRUL MISIONAR ORTODOX „ARHIMANDRITUL ANATOLIE TIHAI” ÎNTRU ADORAREA LUI DUMNEZEU, SPRE VIAȚA RAIULUI

Leave a Reply