+373 (022) 54-28-70 teologie.ortodoxa@gmail.com

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Izmail 46

Un secol de la Revoluția bolșevică din Rusia – o încercare de sinteză privind prigoana asupra Bisericii

La împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Revoluției bolșevice, 7 noiembrie 1917, cu binecuvîntarea Prot. Vetcislav Cazacu, elevii Seminarului Liceal de Teologie Ortodoxă din Chișinău „Sfântul Ierarh Gavriil”au organizat o conferință cu titlul Un secol de la Revoluția bolșevică din Rusia – o încercare de sinteză privind prigoana asupra Bisericii.

În urmă cu un secol la Petrograd se încheiau evenimentele care aveau să fie cunoscute drept Revoluția din Octombrie. În urma acesteia regimul țarist din Rusia a fost răsturnat, iar bolșevicii au preluat puterea. În perioada imediat următoare puterea sovietică în rând cu represiile directe a dus şi o luptă împotriva Bisericii.

 Secolul XX a fost o epocă dificilă pentru Ortodoxia din întreaga Rusie. Mulţi creștini atât clerici cât și mireni  au fost nevoiţi să treacă prin coşmarul represiunilor acestui regim politic.

Elevii Seminariști au  tratat în comunicările lor despre prigoana bolșevică asupra Bisericii și persecuțiile suferite de reprezentanții acesteia. Totodată s-a vorbit dspre modelul de credință al celor persecutați și nevoia de păstrare în continuare a valorilor creștine.

Leave a Reply