Lansare de carte VOINO-IASENEȚKI ARHIEPISCOP ȘI CHIRURG: VIAȚA ȘI HAGIOGRAFIA SFÂNTUL IERARH LUCA AL CRIMEII
Marți, 9 aprilie 2024, în cadrul întâlnirilor duhovnicești, organizate cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Vladimir în perioada Postului Mare, la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova a avut loc lansarea celei de-a doua ediții extinse a cărții ce a văzut recent lumina tiparului „VOINO – IASENEȚKI arhiepiscop și chirurg: viața și hagiografia”.
Prezenți la acest eveniment au fost PC Ierom. Dr. Macarie (Crudu), Decan al Facultății de Teologie Ortodoxă, profesori ai acestei instituții, studenți, elevi, și numeroși oaspeți.
Acest volum despre Sfântul Ierarh Luca al Crimeii, a fost tradus de părintele protoiereu Vasile Ciobanu, paroh al bisericii „Sf. Irh. Nicolae”, din comuna Costești, raionul Ialoveni, și este o lucrare mult așteptată de teologi, medici și oameni din domeniul istoriei și culturii.
La lansarea celei de-a doua ediții s-au ostenit: protoiereul Eugen Onicov – coordonator; protoiereu Marin Cij – ctitor; Ion Sochirca – ctitor; Angela Levința – redactor coordonator; Larisa Ersov – redactor literar; macheta – Maria Bondari.
Acest eveniment cultural a fost moderat de către prot. Eugen Onicov. În debutul lansării, părintele a subliniat faptul că volumul dat, reprezintă o apariție editorială inedită. De asemenea, părintele a evidențiat abilitatea autorului de a structura lucrarea de față, precum și puterea de sinteză și claritatea mesajului din cadrul acestei cărți.
Protoiereu Vasile Ciobanu în discursul său s-a referit la viața Sfântului, cît și la relevanța sa în istoria Bisericii în secolul XX.
De asemenea, cu luare de cuvânt în fața publicului a venit Ieromonah, doctor chirurg, Luca Curcă, care a vorbit despre moștenirea și actualitatea Sfântului Luca, un chirurg cu mâini de aur și un arhiepiscop cu o inimă de păstor.
Este de menționat faptul că organizatorii pregătesc terenul pentru o lansare ulterioară și în România, ceea ce va oferi și mai multor cititori acces la această operă valoroasă și inspiratoare.
La sfârșit cei prezenți au avut fericita ocazie de a se închina la Icoana și la sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Luca al Crimeii.