+373 (022) 54-28-70 teologie.ortodoxa@gmail.com

Republica Moldova, mun. Chișinău, str. Izmail 46

Absolvenții ATOM și a Seminarului Teologic Ortodox au depus jurământul de credință față de Biserică

Absolvenții Academiei de Teologie Ortodoxă și a Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Gavriil” din mun. Chișinău au depus luni, 24 iunie 2024, jurământul de credință față de Biserică. Tradiţional, acest eveniment are loc în ziua în care este marcată sărbătoarea Sfântului Duh.

În dimineaţa zilei, tinerii teologi absolvenți, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în capela studențească „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta instituției de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Vladimir.

Alături de Înaltpreasfinția Sa s-au rugat, prot. mitr. Vadim Cheibaș, secretar mitropolitan, PC arhim. Nectarie (Gherman), prorector pentru Studii ATOM, dl Nicolae Ionichi, prorector pentru management instituțional, ierom. Macarie (Crudu), decan al Facultății de Teologie Ortodoxă, precum și un sobor de preoți, diaconi, cadre didactice ale instituției de învățământ teologic și creștinii veniți la rugăciune.

La propunerea părintelui prorector, PC arhim. Nectarie, mai mulți preoți profesori ai instituției au fost decorați cu distincții clericale și bisericești.

Sfânta Liturghie a fost încununată de hirotonia ipodiaconului Ștefan Costin, absolvent al ATOM promoția 2018, în treapta de diacon.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, absolvenții au dat citire jurământului de credință, în prezența Înaltpreasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Rector al Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, a preoților profesori, a părinților și invitaților.

Adresându-se către absolvenți, Mitropolitul Vladimir a mulțumit tinerilor pentru sârguința de care au dat dovadă în perioada anilor de studii, dar şi pentru respectul pe care l-au manifestat față de profesorii ce s-au străduit să le semene în suflet grăuntele înțelepciunii Evangheliei şi dragostea pentru cele sfinte. În această ordine de ideii, Înaltpreasfinția Sa şi-a manifestat speranța că şi această promoție de absolvenți vor duce cu cinste mai departe bunul nume al instituției şi vor deveni slujitori vrednici ai Altarului întru slava lui Dumnezeu şi mântuirea poporului binecredincios.

Mitropolitul s-a adresat cu un cuvânt de felicitare şi către corpul educațional subliniind dăruirea, profesionalismul şi înalta ţinută pedagogică a celor care muncesc spre educaţia noilor generaţii de teologi.

La rândul său, prorectorul Academiei, arhimandritul Nectarie a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru grija părintească ce o are pentru Academia și Seminarul Teologic, menționând că atât dascălii, precum și învățăceii, rămân ascultători Întâistătătorului, gata să-i asculte îndemnul și povața întru propășirea credinței.

Și în acest an, Înaltpreasfinția Sa a oferit medalii și diplome absolvenților care s-au remarcat pe parcursul anilor de studiu, în semn de recunoștință arhipăstorească pentru activitatea sârguincioasă spre binele și întru mărirea Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova.

De asemenea și absolvenții au venit cu frumoase cuvinte de mulțumire către Înaltpreasfințitul Vladimir, pentru grija permanentă ce o poartă, totodată manifestându-şi recunoştinţa şi faţă de profesori pentru îndelunga lor răbdare şi perseverența de care au dat dovadă de-a lungul anilor de studii.

În încheiere, Inaltpreasfinția Sa a fost familiarizat cu lucrările de reparație ce se petrec în cadrul acestei instituții dar și despre cele ce sunt preconizate a fi înfăptuite cu Ajutorul și Binecuvântarea lui Dumnezeu.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media

Leave a Reply